Klimatizácia zachraňuje životy

Viete, že klimatizácia v Bratislave pomáha zachraňovať životy, a to nielen seniorom, ale aj mladistvým a deťom? Nasledujúce príklady by vám mohli poodhaliť viac informácií o tomto fenoméne:

Tetanický syndróm – viete, čo je to tetanický syndróm? Spravidla súvisí s nedostatkom magnézia v organizme. Prejavuje sa niekedy veľmi dramaticky – dýchavičnosťou, vyčerpaním, silnými kŕčmi vrátane hladkého svalstva, srdcovou arytmiou a niekedy aj bezvedomím. Nebezpečenstvo tohto stavu spočíva najmä v páde na ostré hrany predmetov pri strate vedomia alebo pri strate koordinácie pohybov. Tetanický syndróm môže vyvolať stres, kam patrí aj stres z tepla. Toto je tiež jeden z najsilnejších stresov, ktorý poznáme.

klimatizácia v Bratislave

Úpal – úpal alebo prehriatie organizmu nemožno podceňovať. Tam, kde nie je klimatizovaný vzduch, dochádza k úpalu veľmi rýchlo, a pokiaľ nie je včas poskytnutá prvá pomoc a dotyčný nie je prevezený do chladného prostredia, môže skolabovať a zomrieť. Klimatizácia je ten najúčinnejší preventívny prostriedok proti úpalu, o tom niet pochýb.

Infarkt myokardu a mozgová mŕtvica – je všeobecne známe, že za letnej horúčavy stúpa počet zomrelých osôb na infarkty a mozgové mŕtvice. Horúco je pre tieto stavy veľmi nebezpečné a preto by chorí ľudia mali prečkať toto obdobie niekde v chladnom prostredí, čo práve môže byť v klimatizovanom priestore.

klimatizácia v byte

Depresia – s vyčerpaním organizmu vplyvom horúčavy a tiež v dôsledku poklesu hladiny horčíka v organizme dochádza aj k depresívnym stavom, z ktorých niektoré môžu viesť až k pokusom o samovraždu. Úbytok horčíka je bohužiaľ jednou z civilizačných chorôb a prejavuje sa najmä vo vypätých situáciách, kam patrí práve aj extrémne letné teplo. Podráždenosť a psychické poruchy môžu v dôsledku vyčerpania zásob magnézia mať aj neblahé spoločenské dôsledky, napríklad dochádza k hádkam, rozvodom, k zvýšeniu trestnej činnosti a ďalším traumatickým udalostiam.