Vychádzajú plastové okná z módy?


Pri stavbe domu sa jednoznačne musíme pristaviť pri otázke, aké použijeme okná? Konkrétne teda nad tým, do akého typu sa rozhodneme investovať. Pretože ide o doplnok bývania, ktorý nám bude slúžiť minimálne 30 rokov, v niektorých prípadoch dokonca 80 až 100 rokov.

A práve pri týchto možnostiach s maximálnou životnosťou, akú prezentujú hlinikove okna cena nemusí byť kúpna cena tým najdôležitejším faktorom. Pretože aj napriek vyššej kúpnej cene následne tieto okná poskytujú využitie na takmer jedno storočie. V tomto prípade ide teda naozaj o investíciu do budúcnosti.

Hliníkové okno však poskytuje aj iné zaujímavé a oceniteľné vlastnosti. Tie vychádzajú hlavne z ich rámov a ich vysokej odolnosti. Spoľahlivo ustoja exteriérové podmienky, dlhodobo si uchovávajú svoj estetický vzhľad a pritom si pýtajú nenáročnú údržbu. Skutočná výhoda hliníkových rámov ale spočíva v tom, že udržia sklá najrôznejších tvarov a rozmerov. To zvyčajne znamená, že ide o najlepšiu voľbu pre fanúšikov veľkých, rozmerných okien.

  • Plastové okná v dnešnej spoločnosti dominujú. Postupne však zostávajú klišé a ľudí zaujímajú aj iné, hoci drahšie alternatívy. Hlavne spomenutý hliník.

okno, kvety

Existuje tak aj ďalšia známa možnosť, a to hlavne pre milovníkov prírodného dizajnu a ekologických vlastností. V neposlednom rade pre fanúšikov pekného dizajnu. Tou možnosťou sú drevené okná.

Okrem týchto vlastností má drevo schopnosť priniesť do bývania príjemnú atmosféru. V nemalej miere za to môže ich naturálny charakter.

drevené okno

K oceniteľným stránkam sa radia ich dobré tepelnoizolačné stránky, no ich asi najväčšia nevýhoda spočíva v tom, že je potrebné sa o ne pravidelne a znalecky starať. Ide o drevo, s čím sa tak viaže fakt, že tento dizajn dokáže podliehať rýchlemu poškodeniu z hľadiska vonkajších podmienok. A toto je zároveň jedna zo stránok, v ktorej majú hliníkové rámy jednoznačné plus, respektíve údržba je ľahšia aj v prípade plastových okien.