Čo nám na koberci najviac prekáža

Keď švédska firma Electrolux predstavila svetu svoj vysávač, bolo to na začiatku dvadsiateho storočia. Vtedy sa zdalo, že máme úplne ideálny upratovací prostriedok na koberce, stačí ho iba zapojiť do zásuvky, stlačiť gombík a už do zásobného vrecka padá prach a ďalšie nečistoty. Lenže pomerne skoro sa ukázalo, že žiadny vysávač nemôže poskytnúť taký výkon, aby z koberca vysal všetko. Nie je to totiž možné ani z princípu, pretože čím vyššia bude sacia sila, tým väčší bude vznikať medzi kobercom a hubicou podtlak. Na dôkladné vyčistenie koberec totiž potrebujete síce vysávač, ale na vysávanie tekutiny. Musíte najprv koberec vyčistiť tekutým čistidlom, a potom nečistoty rozpustené v tekutine povysávať.

psík na koberci

Toto dokáže iba čistiaci stroj, ktorým disponujú upratovacie firmy napríklad na čistenie kobercov v Poprade. Dôvodov, prečo si nechať vyčistiť koberec, je viac. Predovšetkým sa jedná o zbavenie nečistôt, ktoré sú v koberci zašliapané, a vytvárajú tu škaredé cestičky so šedým povlakom. Akonáhle sa ich zbavíte, koberec zrazu ožije a je ako nový.

obývacia izba

Ďalším dôvodom, prečo sa koberce čistia tekutým roztokom, je zápach. Väčšina z nás totiž po koberci našľapuje naboso, alebo v ponožkách alebo silonkách, a z chodidiel či ponožiek sa do koberca ľahko votrie náš pot. Pot sám o sebe nepáchne, ale zápach spôsobujú baktérie, ktorým nesmierne chutí, je to pre nich dokonalá výživa. A tak sa po určitej dobe stane, že koberec svojou vôňou začne pripomínať neumývané bosé chodidlá.

Zápach a škvrny na koberci potom nie sú vašou dobrou vizitkou, a ak vnímate, že koberec už zapácha, a nie je naň ani príjemný pohľad, nechajte ho vyčistiť včas, ešte pred tým, než u vás zazvoní návšteva. Pozvať si potom niekoho do obývačky na kávu s rizikom, že si povšimne fľakov na koberci, vyšliapaných ciest a tiež mu neunikne ten chodidlový odér, je potom celkom trapas.